Atat cat stim, oamenii au trait intotdeauna in comunitati mici sau mari care au ajuns, sau nu, sa se organizeze in state.

Unii filozofi au considerat ca sociabilitatea nu este o proprietate definitorie a omului,omul nu are inscrisa in zestrea sa genetica o astfel de proprietate.Dar totusi, oamenii au consimtit cu pretul renuntarii la unele din drepturile lor,sa formeze o comuniune care aducea multiple avantaje.

Oamenii au acceptat un fel de pact,de felul:    renunt la dreptul meu de a ma conduce singur si autorizez pe acest om sau grup de oameni sa asigure drepturi si obligatii pentru toti cu conditia ca fiecare alt om sa faca la fel. Astfel a luat nastere STATUL.

INTREBARE

De ce unele state au reusit sa se identifice cu interesele comune, iar alte state nu sunt capabile de a se identifica cu acest spirit de comunitate?

RASPUNS

Formarea unui sistem social,indiferent de natura speciei,are la baza un principiu fundamental pe care eu il numesc     " Coeziunea de scop ".    
In unele comunitati umane s-a incercat impunerea acestei coeziuni prin adoptarea unor teorii sociale si filosofice din care cea mai cunoscuta este marxism-leninismul.
In oricare din configuratiile ideologice existente s-ar gasi o comunitate, aceasta este indisolubil legata de nivelul de educatie si compatibilitate spirituala intre elementele sistemului.
Esecul comunismului si al oricarui alt sistem ideologic este determinat de doua cauze principale :            PROSTIA si CORUPTIA.           
Daca prostia este o problema de rationament, coruptia (hotia) reprezinta canalizarea unor beneficii materiale in interesul unui individ sau grup de indivizi si NU in interesul sistemului.
Rezolvarea acestei lipse de coeziune poate fi facuta in timp si numai prin EDUCATIE la nivel de individ.
In evolutia UNOR sisteme sociale (state) s-a generalizat tipul de mentalitate INDIVIDUALIST si DUPLICITAR (FALS) in relatiile interumane, comportamentul avand ca efect, in general, interactiuni non-constructive si devenind in ansamblu un mod de viata galagios si agitat.

--Godfrey Bloom--
Browser-ul dvs. nu recunoaste tag-ul video? Atunci folositi VIZIONARE FILM


INAPOI