Corp ( punct material = corpuscul )

Pentru a putea caracteriza miscarea unui corp sau a unui sistem de corpuri este necesar ca in afara de proprietatile corpului sau a sistemului respectiv, sa cunosc si caracterul fortelor care actioneaza intr-un caz sau altul.
In mecanica, miscarea corpurilor sub actiunea diferitelor forte NU poate contine informatii referitoare la TOATE proprietatile corpurilor respective.
Din acest motiv , se utilizeaza unele notiuni ABSTRACTE ca :
punct material ,
corp absolut rigid ( nedeformabil )
si corp absolut elastic.
In natura, NU exista nici punct material , nici corpuri absolut rigide si nici corpuri absolut elastice , dar UTILIZAREA acestor modele in raport cu corpurile reale este NECESARA , in primul rand pentru simplificarea calculelor si in al doilea rand pentru a reflecta mai bine acele proprietati ale corpurilor reale care sunt esentiale intr-o problema concreta.
Definitia punctului material ar fi :
"Un punct oarecare dintr-un corp , in care se considera concentrata toata substanta corpului dat , atribuindu-i-se toata masa corpului , se numeste punct material".

In cazul acestui subiect (din site), voi considera un corp reprezentat de un punct material, intelegand prin aceasta ca acel punct poate avea dimensiuni neglijate ( ex. o planeta sau o particula elementara) in descrierea miscarii sale.
In mecanica clasica sunt cateva principii ale PUNCTULUI MATERIAL si anume :
Legea a doua a lui Newton
Legea conservarii impulsului
Legea conservarii momentului cinetic
Forte centrale
Lucru mecanic
Energia cinetica
Forte conservative
Energia potentiala
Legea conservarii energiei
Forte neconservative
Este evident ca dezvoltarea fiecarui principiu fara un context NU isi are rostul , tinand cont de scopul ferestrei web a acestui site.In situatia studiului mecanicii unui SISTEM de puncte materiale, exista doua tipuri de forte fundamentale si anume :
EXTERIOARE
SI
INTERIOARE
Fortele exterioare sunt acelea care actioneaza din exterior asupra punctelor materiale ale sistemului in studiu.
Fortele interioare sunt determinate de actiunea fiecarui punct material asupra celorlalte puncte materiale din sistemul respectiv.

P.S
Se subintelege ca daca exista in natura o particula cu o structura gen MONOLIT , ceea ce ma indoiesc , atunci va exista doar o forta EXTERIOARA.


Prin analogie cu mecanica clasica se considera o molecula dintr-un nor de gaz ca un PUNCT MATERIAL , unde studiul acesteia se poate face numai pentru miscarea de translatie.
Pentru determinarea energiei totale a norului de gaz ( ca sistem ) , marimea necesara pentru aflarea caldurii specifice, este obligatoriu sa se tina seama de miscarile interne ale atomilor care constituie structura moleculei ( ca subsistem ).
Asimiland de data aceasta atomii ca PUNCTE MATERIALE , miscarile posibile constau in rotatia INTREGII molecule PESTE care se SUPRAPUNE oscilatia atomilor in jurul unor pozitii de ECHILIBRU.

Daca se aplica legile mecanicii clasice acestor miscari, se obtin rezultate ce se confirma in experiente NUMAI pentru temperaturi suficient de MARI ale gazului ( ca sistem ) .
La temperaturi mai joase , rezultatele experimentale contrazic concluziile obtinute pe baza teoretica.

In privinta structurii atomului a rezultat ca NU poate fi asimilat cu un PUNCT MATERIAL decat
IN ANUMITE LIMITE.Prin ipoteza cuantica introdusa de Planck se arata ca legile mecanicii , in cadrul careia energia sistemelor poate varia in mod continuu , NU sunt aplicabile la scara ATOMICA.PRINCIPIUL CORESPONDENTEI

Pentru explicarea interactiunii dintre radiatie si substanta , vechea teorie a cuantelor este completata cu o teorie SEMICLASICA bazata pe PRINCIPIUL CORESPONDENTEI formulat de Bohr in 1923 , care consta in a preciza in ce masura notiunile si rezultatele mecanicii clasice pot ajuta la elaborarea teoriei cuantice corecte.
Teoriei cuantice ii este IMPUSA O CONDITIE RESTRICTIVA care se poate explica astfel :
teoria cuantica trebuie sa tinda asimptotic catre teoria clasica la LIMITA NUMERELOR MARI.
Aceasta conditie este indeplinita daca se considera ca intre teoria cuantica si cea clasica exista ANALOGIE FORMALA , daca se considera ca intre cele doua teorii exista o CORESPONDENTA pana la cele mai mici AMANUNTE care sa ajute la interpretarea rezultatelor teoriei cuantelor.


INAINTE