FORTE CENTRALEConsiderand corecta concluzia mea ca Universul nu este altceva decat expresia perceptibila a unui singur "element" pe care l-am numit SINGULARITATE ( ENERGIE PURA ) , atunci pot deduce ca orice rezulta din aceasta NU poate exista independent de EA .
Astfel, particulele fundamentale sunt influentate intr-un fel sau altul de celelalte particule.
O constatare stiintifica spune ca:
nici o particula din Univers nu este complet izolata de influenta altor particule,
"intre diferitele particule se exercita forte de interactiune prin intermediul CAMPURILOR".

Deci, orice camp este produs de o sursa ( particula ) , diferitele particule fiind surse pentru diferitele campuri. Daca sursa este accelerata , campul se propaga sub forma cuantelor de camp. Cuantele de camp sunt tot particule elementare numite bosoni si care se supun statisticii Bose - Einstein.
Daca constatarea este corecta , ca la formarea materiei cunoscute in Univers a existat intr- o perioada de timp doar particule fundamentale, atunci deduc ca primul SISTEM format a fost creat de acele prime particule , probabil bosoni si leptoni.

Pentru claritate s-ar putea spune ca:
"Un sistem poate fi definit ca un ansamblu de elemente IDENTICE sau DIFERITE , unite intr-un intreg ( corp ) prin conexiuni si interactiuni reciproce".Am convenit deja ca un sistem mecanic reprezinta la modul "stilizat" un SISTEM DE PUNCTE MATERIALE, care sunt DEPENDENTE intre ele , adica supuse la LEGATURI RECIPROCE , formand astfel un intreg ( corp ) mai MULT sau mai PUTIN STABIL.

Luand ca exemplu cel mai simplu sistem posibil care in mod obligatoriu trebuie sa aiba minim DOUA puncte materiale , pot spune ca fortele interne ce actioneaza asupra sistemului respectiv depind de DISTANTA dintre cele doua puncte ale sistemului.

Pentru acest exemplu, m-am gandit la referirile lucrarii "Principia" ( din nefercire NU am citit-o ) , a lui Newton in care se descrie gravitatia drept o cauza ce actioneaza asupra Soarelui si a planetelor si in care se spune ca :

"in functie de cantitatea de materie solida pe care o contin si care se propaga in toate directiile pana la distante imense , SCAZAND INTODEAUNA cu INVERSUL PATRATULUI DISTANTEI".
Asta insemnand ca:
forta gravitationala exercitata de particula1 asupra particulei2 este egala cu
forta gravitationala G unde G este o constanta fundamentala care se inmulteste cu masa particulei1 si cu masa particulei2 asupra distantei dintre particulele1 si 2 la patrat.

Forta cu care un corp il atrage pe altul este in mod natural proportionala cu ambele mase , deci daca de exemplu , una din cele doua mase se dubleaza , forta se va dubla si ea , si e natural ca forta sa scada atunci cand corpurile se DEPARTEAZA unul de altul.

Apoi, in lumea microcosmosului intervine acelasi principiu al legaturii dependente de DISTANTA .
De exemplu, SARCINILE ELECTRICE.

Legea lui Coulomb are aceeasi forma ca legea lui Newton a atractiei universale: F = kq1q2/r2 , unde k este o constanta de proportionalitate a carei valoare depinde de mediu.
Definitia legii este:
Forta cu care interactioneaza doua sarcini electrice este direct proportionala cu marimea lor si invers proportionala cu patratul distantei dintre ele.

Din aceste exemple rezulta ca lucrul mecanic INTERN depinde de distanta initiala si finala dintre punctele sistemului si NU de modul specific in care ele se misca.
De asemenea, lucrul mecanic al acestor forte interne poate fi transferat in termenul ENERGIE al ecuatiei lucru mecanic - energie si numit VARIATIA ENERGIEI POTENTIALE INTERNE A SISTEMULUI.
Energia potentiala interna este o proprietate a intregului sistem ( corp ) si NU poate fi atribuita nici unui punct intern sau perechi de puncte interne anume din interiorul sistemului.
In principiu, punctele unui sistem sunt supuse atat actiunii unor forte exterioare cat si actiunii unor forte interioare , forte de interactiune cu alte puncte ale sistemului.

Conform legii egalitatii actiunilor reciproce , fortele interioare sunt DOUA cate DOUA egale si de SENSURI OPUSE , deci impulsul total care corespunde fortelor interioare este CONSTANT , adica impulsul total al sistemului de puncte NU variaza datorita fortelor interioare.

INAINTE