Organismul este o masinarie biologica ce ne sustine dupa cum o intretinem
MINERAL SURSE IMPORTANTA
FOSFOR Lactate,carne,peste,carne de pui si nuci. Necesar pentru structura normala a oaselor si dintilor.Are rol important in contractia musculara si activitatea nervoasa.
FIER Carne,ficat,moluste,galbenus de ou,legume,nuci si cereale. Componenta esentiala a hemoglobinei ( care transporta oxigen la celule )si a coenzimelor implicate in formarea ATP-ULUI.
IOD Sare iodata,preparate maritime,ulei de ficat de cod. Necesara pentru glanda tiroida in sinteza tiroxinei,hormonul ce regleaza viteza metabolismului.
CUPRU Oua,faina mixta,fasole,ficat, sfecla,peste,spanac,sparanghel. Esential impreuna cu fierul in sinteza hemoglobinei.Component al enzimei necesara in formarea pigmentului melanina ( culoarea pielii ).
SODIU Raspandit in alimente.Sare de masa este clorura de sodiu. Necesar in conductia de catre alimente a impulsurilor nervoase.Influenteaza puternic miscarea osmotica a apei.
POTASIU Prezent in aproape toate alimentele. Are rol in transmiterea impulsurilor nrvoase si in contractia musculara.Necesar pentru crestere.
CLOR Prezent in majoritatea alimentelor si in sarea de masa. Important in echilibrul acid-baza a sangelui,echilibrul apei si formarea oaselor.
MAGNEZIU Prezent in majoritatea alimentelor. Necesar pentru functionarea normala a muschilor si a nervilor.Contribuie la formarea oaselor.
SULF Carne de vaca,miel,ficat,oua, peste,carne de pui,branza,fasole. Component al multor hormoni (ex. insulina) si vitamine (ex.tiamina),asa incat este implicat in reglarea unor activitati variate ale corpului.
ZINC Prezent in alimente Necesar in cresterea normala si formarea insulinei.
MANGAN Urme in plantele verzi. Necesar in crestere,reproducere si alaptare.
COBALT Urme in plantele verzi. Are rol in formarea globulelor rosii.