Vitaminele si mineralele se gasesc in alimentele care sunt surse principale de proteine,carbohidrati si grasimi
VITAMINA SURSE IMPORTANTA
     A    RETINOL Uleiuri din ficat de peste,ficat oua,unt,legume cu frunze verzi,morcovi,rosii,fructe galbene.Organismul poate lua vitamina A din caroten, pigmentul galben din fructe si legume. Esentiala pentru functionarea normala a retinei.Lipsa acesteia duce la incapacitatea de a vedea la lumina slaba si boli ale pielii si ale unor zone interne ale organismului.Copiii ce prezinta deficiente de vitamina A nu au o crestere normala.
    B1    TIAMINA Drojdie,carne,germeni de grau,nuci si fasole,lapte.Graul macinat si orezul rafinat contin doar 30% din tiamina continuta de bobul intregului,dar painea alba este adesea intarita. Esentiala pentru oxidarea glucozei in organism in vederea eliberarii constante de energie.De asemenea necesara cresterii si functionarii nervilor si muschilor.Lipsa acesteia poate duce la aparitia bolii beri-beri,slabirea muschilor,amorteli partiale,pierderea poftei de mancare,umflarea membrelor.
   B2   RIBOFLAVINA    Germeni de grau,ficat,carne,lapte,legume verzi,oua. Esentiala in metabolism.Lipsa acesteia are efecte negative asupra ochilor,limbii si gurii.
   ACIDUL NICOTINIC   (nicotinamida)    Extracte de drojdie,carne, carne de pasari,peste,nuci, porumb tratat cu alkali.Creat de asemenea de bacteriile intestinale. Necesar in crestere.Deficientele duc la aparitia pelagrei caracterizata prin inflamarea pielii si cavitatii bucale si la tulburari mintale.
B 12 Ficat proaspat,carne,peste, lapte. Esentiala pentru formarea globulelor rosii.
      C          ACID   ASCORBIC  Citrice,stafide,legume proaspete,lapte.O mare parte se pierde prin prepararea si fierberea alimentelor. Esentiala pentru starea buna a oaselor dintilor,vaselor de sange.Lipsa acesteia poate duce la aparitia scorbutului,manifestat prin gingii moi care sangereaza.
     D    CALCIFEROL             Ulei de ficat de cod,ficat, smantana,galbenus de ou.Se formeaza de asemenea din ramasite de vitamina D, in cadrul expunerii la soare. Rol in cresterea oaselor si dintilor.Are efect doar daca exista calciu si fosfor suficient.La copii,deficienta poate duce la dezvoltarea anormala a oaselor,denumita rahitism.
     E    TOCOFEROL             Germeni de grau,soia,ficat, unt,galbenus de ou,fulgi de ovaz. Necesara pentru reproducerea normala si metabolismul nervilor si muschilor.Deficienta este rara,iar copiii nascuti prematur nu o pot absorbi bine.
     K     Legume cu frunze verzi,ficat de porc,oua si lapte.Produsa si de bacteriile intestinale. Factor esential in coagularea sangelui. Deficiente rare la adulti,insa copiii nou-nascuti pot suferi sangerari,deoarece le lipsesc bacteriile ce fabrica vitaminele.


INAPOI